Σέλινο

Βοτανικό όνομα: Άπιον το βαρύοσμο (Apium graveolens), σέλινο, ανήκει στην οικογένεια των σκιαδανθών (Apiaceae). Κατάγεται από την Ευρώπη, Ασία, Βόρειο Αφρική και ευδοκιμεί σε αλμυρά εδάφη, ενώ καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.

Φτάνει σε ύψος μέχρι 1μ., τα στελέχη του είναι κούφια, έχει φύλλα έμμισχα και λευκά άνθη. Σχηματίζει μεγάλο στρογγυλό βολβό. Ανθίζει από τον Ιούλιο εως το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες το σέλινο καλλιεργούταν ήδη πριν από τουλάχιστον 3.000 χρόνια στην Αίγυπτο των Φαραώ και από τον 5ο αιώνα π.Χ. και στην Κίνα. Στην αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη το φυτό πρέπει να έπαιζε κάποιο ρόλο στη λατρεία των νεκρών γιατί έχουν βρεθεί πολλά μνήματα διακοσμημένα με φύλλα σέλινου. Στην κεντρική Ευρώπη εμφανίστηκε μάλλον για πρώτη φορά το μεσαίωνα.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Χρησιμοποιούνται οι βολβοί, τα φύλλα, τα κλωνάρια, καθώς επίσης οι καρποί.

σέλινο κασετίνα
σέλινο κασετίνα

Ιδιότητες: Τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες και οι μεταλλικές ουσίες δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού και το μεταβολισμό. Έχει ιδιότητες αντιρρευματικές, αντισπασμωδικές, διουρητικές και δρα επίσης κατά του τυμπανισμού και της υπέρτασης.

Χρήση: Η διουρητική ενέργεια των αιθέριων ελαίων είναι αυτό που καθορίζει την κύρια χρήση του. Θεωρείται ότι βοηθά σε προβλήματα ούρησης καθώς και σε περίπτωση πέτρας στην κύστη και στα νεφρά. Αρκεί να το φάτε ή να πιείτε το χυμό της ρίζας του και του πράσινου τμήματος. Το σέλινο μπορεί επίσης να βοηθήσει κατά των ρευματισμών και της αρθρίτιδας. Όμως σε ευαίσθητα άτομα και οε συνδυασμό με φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες (δερματίτιδα).