Αν οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα, εκτός από ευχάριστες αναμνήσεις, άφησαν φουσκώματα, καούρες κι άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες, μην απορείτε. Οι μεγάλες ποσότητες κρέατος και λοιπών λιπαρών εδεσμάτων, έχουν επίπτωση στη σωστή λειτουργία του στομάχου με αποτέλεσμα συμπτώματα που μπορεί να μας ταλαιπωρούν για αρκετές ημέρες μετά το φαγοπότι.
Τα συμπτώματα αυτά ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και απλά με βότανα που ίσως να υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας!
Άνηθος: Ανακουφίζει από τις στομαχικές διαταραχές!
Ο άνηθος είναι χωνευτικός και ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές. Τη δράση αυτή αναπτύσσει το αφέψημα των σπόρων του, που παρασκευάζεται αν βράσουμε 2 κουταλάκια σπόρων σε 1 λίτρο νερό για περίπου 15 λεπτά. Επίσης ο άνηθος επιδρά κατά της στομαχικής κράμπας.
Γλυκάνισος: Ιδανικός για τη χώνεψη!
Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές και ευρέως στην παραγωγή ούζου. Είναι ορεκτικό αλλά και χωνευτικό. Το ανισέλαιο, το έλαιο δηλαδή που παράγεται με απόσταξη των σπόρων του γλυκάνισου, χρησιμοποιείται πάντα σε αραιή διάλυση και ανακουφίζει όσους έχουν παραφορτωμένο στομάχι. Από την αρχαιότητα ο Πλίνιος ανέφερε στα κείμενά του τις ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων του γλυκάνισου για το στομάχι.
Κανέλα: Το θεραπευτικό αφέψημα!
Η κανέλα έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι βοτανολόγοι τη χαρακτηρίζουν “ευστόμαχη”, καθώς αυξάνει τις εκκρίσεις του στομαχιού και βοηθά στην καλή πέψη.
Η χωνευτική δράση της βρίσκεται στο φλοιό της από τον οποίο παρασκευάζεται αφέψημα. Στο φλοιό περιέχεται κι ένα αιθέριο έλαιο, στο οποίο οφείλει η κανέλα το έντονο άρωμά της.
Κρόκος: Ο καταπραϋντικός!
Ο κρόκος είναι ένα αυτοφυές φυτό στη χώρα μας το οποίο είναι κυρίως εμμηναγωγό και καταπραϋντικό, όμως παράλληλα έχει χωνευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κατά της γαστραλγίας. Το φυτό περιέχει αρωματικές, χρωστικές και φαρμακευτικές ιδιότητες που έχουν τα στίγματα του άνθους του και εξάγεται σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο με την εμπορική ονομασία σαφράν ή ζαφορά. Ο κρόκος χρησιμοποιείται, επίσης, ευρέως και στη μαγειρική.
Λουίζα: Η ευεργετική στη χώνευση και τη νεύρωση!
Η λουίζα είναι ένα έντονα αρωματικό φυτό, τα φύλλα της οποίας με το τρίψιμο αναδίδουν οσμή λεμονιού. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό του στομάχου, αφού έγχυμα με ζάχαρη ή μέλι πίνεται εύκολα και βοηθά στη χώνεψη και κατά της νεύρωσης του στομάχου. Παράλληλα, τονώνει τη λειτουργία του στομαχιού, ανακουφίζει από τον μετεωρισμό (φούσκωμα από αέρια του στομαχιού) και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
Ρίγανη: Η καταπολέμηση της ατονίας και του τυμπανισμού!
Τη χρησιμοποιούμε ευρέως γιατί προσθέτει νοστιμιά στο ψητό κρέας και τις σαλάτες, όμως παράλληλα συνιστά ένα άριστο φάρμακο για το στομάχι. Η ρίγανη έχει ορεκτικές αλλά και χωνευτικές ιδιότητες, ανακουφίζει από τον μετεωρισμό και τον τυμπανισμό και καταπολεμά την ατονία του στομαχιού. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείτο από τους αρχαίους Έλληνες, τους Αιγύπτιους και τους γιατρούς του Μεσαίωνα.
Φασκομηλιά: Η θερμότητά του τονώνει το πεπτικό σύστημα!
Το φασκόμηλο αναπτύσσει θερμότητα στο στομάχι και διευκολύνει τη χώνεψη. Είναι τονωτικό του πεπτικού συστήματος και έχει πλούσια φαρμακευτική δράση που βοηθά τον οργανισμό ποικιλοτρόπως. Το φυτό έχει υπόπικρη γεύση και περιέχει ένα αιθέριο έλαιο παρόμοιο με της αψιθιάς. Είναι ένα κοινό βότανο στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό αποκαλείται και ελληνικό τσάι!
Πηγή: www.ethnos.gr